MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 18.04.2011 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı tesisi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08.06.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, geçit hakkı istemine ilişkindir.
Davacı, maliki bulunduğu 384 parsel sayılı taşınmazın genel yola bağlantısı bulunmadığını belirterek daha önce dava dışı 386 parsel için geçit hakkı kurulan 399 parsel sayılı taşınmazdan geçit hakkı kurulmasını talep etmiştir.
Davalılardan ..., düzgün geçilmesi durumunda davaya bir diyeceği olmadığını beyan etmiş, diğer davalılarda benzer beyanda bulunmuşlardır.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalı ... vekilinin aşağıdaki bent dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2-Davacının geçit hakkı talep ettiği güzergahtan daha önce 399 parsel aleyhine dava dışı 386 parselin yola bağlantısını sağlamak için geçit hakkı tesis edildiği anlaşılmaktadır. Aynı yerden davacıya ait 384 parsel lehine geçit kurulması ile 399 parsele ek külfet yüklenmiştir. Bu durumda önceden takdir
edilen geçit bedeli de nazara alınarak, 399 parsele getirilen ek külfete davacının da katlanması gerekeceğinden fedakarlığın denkleştirilmesi ilkesi ve Türk Medeni Kanununun 4. maddesi gereği takdir hakkı da gözetilerek uygun bir geçit bedeline hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde bedel takdiri doğru olmamış, hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 03.11.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy