MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 22.04.2009 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 25.01.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_K A R A R_
Davacı, 11.02.1980 tarihli zilyetlik devir senedi ile ... ...'dan 565 m2 yer satın aldığını ve üzerine bina inşa ettiğini, taşınmazın 1987 yılında ... ve ... adına tescil edildiğini, daha sonra intikal ve imar sonucu oluşan 10 sayılı parselin davalılar adına tescil edildiğini belirterek TMK'nun 724. maddesine dayalı tapu iptali ile adına tescilini istemiştir.
Mahkemece verilen kabul kararı Dairemizce, tapu malikleri ile taşınmazı davacıya satan ...arasındaki miras ilişkisinin araştırılması gerektiği ile bozulmuştur. Mahkemece bozmaya uyulmuş ve satıcı ... ...'ya ait veraset belgesinde tapu maliki davalıların yasal mirasçı olmadıkları gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dosya içindeki tapu kayıtları incelendiğinde dava konusu taşınmazın 24.12.1987 tarihinde hükmen ... ve ...adına tescil edildiği ve 16.11.1995 tarih ve 6027 yevmiye numarası ile de ... ...'nın payının intikal suretiyle ... kızı ... ... ve çocukları adına tescil edildiği anlaşılmaktadır.
Her ne kadar dosya içindeki veraset ilamlarında ... ... mirascı olarak görünmüyor ise de tapuda yapılan intikal işlemi sırasında mirasçı sıfatı ile pay edinmiş ise bu payın davaya ve satışa konu pay olduğunun kabulü gerekir.
Bu nedenle paydaş ... kızı ... ...'nın taşınmazdaki payını ne suretle edindiği araştırılmalı ve edinilen pay satıcı ...'ten gelen bir pay ise oluşan duruma göre tescil istemi incelenmeli ve sonucuna göre bir karar verilmelidir.
Yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin harcın yatırana iadesine, 12.10.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy