MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 21.02.2013 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 09.04.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Davalı vekili, dava konusu taşınmazın ortaklığının aynen taksim yolu ile giderilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılmasını talep etmiştir.
Mahkemece, gider avansının tayin edilen kesin süre içerisinde yatırılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Mahkemece 6100 sayılı HMK hükümleri gereğince gider avansı yatırılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de tensip tutanağı ile tayin edilen iki haftalık kesin süre davacıya 14.03.2013 tarihinde tebliğ edilmiş, davacı tarafça da süresi içerisinde PTT havalesi ile belirlenen gider avansı mahkemeye gönderilmiştir. Temyiz dilekçesi ekinde 28.03.2013 tarihli PTT havalesine ilişkin tahsilat makbuzu sunulmuştur.
Usul hükümleri, davaların kolaylaştırılması ve çabuklaştırılması amacıyla düzenlenmektedir. Mahkemece, ön inceleme aşamasında gider avansının süresinde ödenip ödenmediğinin tespiti için makul süre beklenmeksizin gider avansının kesin süre içerisinde yatırılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 12.09.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy