MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
KARAR
Dava, alacaklının açtığı ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece, ortaklığın satış sureti ile giderilmesine karar verilmiştir.
Hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı, İİK 121 maddesi gereğince aldığı yetki belgesine dayanarak borçlu ...’nun paydaşı olduğu 362 ada 1 parsel numaralı taşınmaz üzerindeki ortaklığın satış yolu ile giderilmesini istemiştir.
İcra mahkemesinden alınan yetkiye dayanarak açılan davalarda kural olarak borçlu ortağın mülkiyet hakkının elbirliği mülkiyetine konu olması gerekir.
Somut olayda, davaya konu 362 ada 1 parsel sayılı taşınmazın dosya içerisindeki tapu kaydına göre 10.12.2013 tarihli intikal nedeni ile paylı mülkiyet hükümlerine tabi bulunduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bağımsız olarak bir payın haczi ve satışı mümkün olduğundan davacı alacaklının davaya konu taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını açmakta hukuki yararı bulunmadığından davanın reddine karar verilmelidir.
Mahkemece, belirtilen husus gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 24.11.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy