MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 05.01.2015 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08.09.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ...'ın dava takipçisi tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü, davalı ...’ın dava takipçisi temyiz etmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalar olup, hüküm sonucunda ortaklığının giderilmesine karar verilen taşınmazların tereddütte mahal vermeyecek şekilde ada ve parsel numaraları açık ve net olarak gösterilmelidir.
Somut olaya gelince, mahkemece satışına karar verilen 5 ada 13 parsel sayılı taşınmaz olduğu halde hüküm sonucunda “13 parsel 5 parsel” in satışına karar verilmesi doğru görülmemiş ise de; ne var ki bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden bu yönde düzelterek onama kararı vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile; hüküm sonucunun 3. bendinde yer alan “13 parsel 5 parsel” ibaresi çıkarılarak; yerine “5 ada 13 parsel" ibaresinin eklenmesine, hükmün HUMK'nun 438/7. maddesi gereğince DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatıranlara iadesine, 22.10.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy