(3194 S. K. m. 31)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 9.1.1996 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 25.12.1997 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Münevver ....... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne gideri olmadığından duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Arsa sahibi ile yüklenici arasındaki inşaat sözleşmesi gereğince yükleniciye bırakılan 14 nolu bağımsız bölümü satın alan davacı; arsa sahibi ve yükleniciyi dava ederek tescil istemiş; yapının % 100 oranında tamamlanarak iskan edilmiş olduğuna dair 20.10.1997 tarihli bilirkişi raporuna istinaden davacı adına tescile karar verilmiş, hükmü davalı arsa sahibi temyize getirmiştir.
Her ne kadar yüklenicinin ölümü nedeniyle yarım kalan binayı; mal sahipleri yüklenici adına bedel ödeyerek tamamlamışlar ve inşaat seviyesi yüklenicinin temlik edebileceği düzeye ulaşmış ise de 9.9.1992 tarihli inşaat sözleşmesinde dava konusu bağımsız bölümünde içinde bulunduğu son iki daire teminat olarak bırakılmış, inşaat iskân seviyesine geldiğinde yükleniciye satış yetkisi verilmesi kararlaştırılmıştır. 3194 sayılı İmar Yasasının 31.maddesine göre; inşaatın bitme günü kullanım izni verildiği tarih olarak kabul edilmiştir. Yapı tamamen bittiği takdirde kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye veya valilikten iskân izini alınması mecburidir. Yasa ile bu şekilde yapılan inşaatın ruhsatına uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahsur görülmediğinden tespiti gerektiği öngörülmüştür. Yüklenici tarafından henüz gerekli iskân izninin alınmadığı anlaşılmakla davalı arsa sahibinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 1.4.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy