(1086 S. K. m. 455)
Dava: Davacı vekili tarafınudan, 25.6.2001 gününde verilen dilekçe ile 1.6.2001 tarihli 2001/3682-4165 sayılı bozma ilamımızın tavzihine karar verilmesi istemesi üzerine tavzih dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Dava, komşuluk hukukundan kaynaklanan el atmanın önlenmesi ve kal isteğine ilişkindir. Davanın reddine dair mahkemece verilen karar dairemizce bozulmuş; davacı vekili, bozma ilamımızın tavzihini istemiştir.
Yağmur sularını davacı taşınmazına akıtan borulara yönelik talebin kabulüne, ağaç dalları ile ilgili talebin konusuz kalması nedeniyle hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmesi gerektiği yönünde bozma yapılmış ise de davacı bunların yanında mahkemece reddedilen duvarın kal'i ile ilgili temyiz talebi hakkında bir karar verilmediğinden bu hususta ileride mahkemece ne gibi bir işlem yapılacağının belirsiz olduğu gerekçesiyle bozma ilamımızın tavzihine karar verilmesini istemiştir.
HUMK.'nun 455. maddesi gereğince müphem veya açık olmayan veya çelişik fıkralar içeren hükümlerin tavzihi istenebilir. Hükümdeki değişik talepler hakkındaki kararlardan birine yönelik temyiz itirazı Yargıtay'ca reddedilirse veya bozulması mümkün bulunduğu halde bozulmamışsa o talep hakkındaki karar bozma ilamının kapsamı dışında kalarak kesinleşir. Bu kural davaların uzamasını önlemek maksadıyla kabul edilmiş çok önemli bir usul hükmüdür. Dosya içerisindeki bilirkişi raporlarında kerpiç duvarın mevcut hali ile kendiliğinden yıkılması veya davacı taşınmazına zarar vermesinin söz konusu olmadığı açıkça belirtilmektedir. Davacının bu yöndeki talebinin reddi yerinde olup, dairemizce bu hususun bozma nedeni yapılmaması anılan madde hükmüne aykırılık teşkil etmediğinden tavzihi de gerektirmez. Bu itibarla davacının yerinde olmayan tavzih talebinin reddine karar vermek gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının tavzih talebinin REDDİNE, istek halinde yatırılan harcın davacıya iadesine, 11.10.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy