(743 S. K. m. 618, 661)
Davacı tarafından, davalı aleyhine 23.1.2001 gününde verilen dilekçe ile komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi, kal ve yapılan giderlerin tahsili istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 7.6.2001 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Davacı, davalının mülkiyet alanında bulunan ancak açık olması sebebiyle, sağlık açısından sorun yaratan tuvalet ile duvar dibine koyulan odunların rutubete neden olduğunu ileri sürerek elatmanın önlenmesi ve kal ile bu dava nedeniyle yapılan tesbit giderlerinin tahsili isteminde bulunmuştur.
Davalı, tesbit tarihinden sonra tuvaletin depoya dönüştürüldüğünü ve odunların kaldırıldığını ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, komşuluk hukukundan kaynaklanan elatmanın önlenmesi, kal ve delillerin tesbiti amacıyla yapılan tesbit giderlerinin tahsili istemine ilişkindir.
Davacı, mahallinde yaptırmış olduğu tesbit ve bu tesbit sonucu düzenlenen bilirkişi raporu gereğince dava açmıştır. Mahkemece davanın açıldığı tarih itibariyle davaya konu müdahalenin ortadan kalktığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Ancak davadan önce yapılan tesbit sonucu düzenlenen bilirkişi raporu ile müdahale saptanmış ve davacı bu nedenle dava açmış olduğuna göre, davalı dava açılmasına sebebiyet vermiştir. Bu nedenle dava tarihinde davaya konu müdahale sona erdirilmiş olsa dahi, davacının yapmış olduğu tesbit giderleri ile eldeki dava için yapılan yargılama giderlerinin davalıdan alınmasına karar vermek gerekirken yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, 25.10.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy