(1086 S. K. m. 437)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 28.5.1993 gününde verilen dilekçe ile tapuda yüzölçümü düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 3.10.1995 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı hazine vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, dava konusu 1270 parselde davacı ile dava dışı üçüncü kişinin 1/2'şer paylarla malik olduklarını, Asliye Hukuk Mahkemesinin 1983/40-1985/406 sayılı dosyası ile görülen davada, 91.840 metrekarelik kısmın davacı ve paydaşına bırakıldığını, tespitte uygulanan dayanak tapunun miktar fazlası olan kısmının tapu kaydının iptali ile hazine adına tesciline karar verildiğini ve kesinleştiğini, Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan ortaklığın giderilmesi davası sırasında 1270 parselin pastasıyla oluşan yüzölçümünün 87.261. metrekare olduğunun anlaşılması üzerine tapunun miktarının düzeltilmesi için süre verildiğini belirterek, 1270 parselin davalı hazine adına oluşturulan 1550 parselle müşterek sınırının paftasında yüzölçümünün 91.840 metrekare olacak şekilde düzeltilmesini istemiştir.
Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş, hükmü davalı hazine vekili temyize getirmiştir.
Dava konusu 1270 parsel kaydının Asliye Hukuk Mahkemesinin 1983/40-1985/406 sayılı ilamı ile hükmen tesis edilmiş ve çapa bağlanmış olduğu, davacının talebinin de 1270 parselin 1550 parselle olan müşterek sınırının1550parsele doğru genişletilmesi yolu ile yüzölçümünün düzeltilmesine yönelik olduğu gözetildiğinde, bu şekilde yüzölçümünün tashihi davası ile taşınmazın yüzölçümünün düzeltilmesi olanağı bulunmamaktadır. Davanın reddi gerekirken yazılı olduğu üzere kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalı hazine vekilinin yerinde görülen temyiz isteğinin kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 09.11.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy