(4721 S. K. m. 1027) (743 S. K. m. 935)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 25.12.2001 gününde verilen dilekçe ile tapuda isim düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 18.2.2002 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Dava, tapuda soy isim düzeltilmesi ve baba adının yazılması istemine ilişkindir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme; maliklerin daha önceki soy isminin K. olduğu, evlilik sonucu U. olarak değiştiği bu durumda tapu kaydında düzeltilmesi gereken herhangi bir yanlışlık olmadığından, bahisle davanın reddine karar vermiş hükmü davacı vekili temyize getirmiştir.
İştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi davasında mahkemece davacı vekiline verilen yetki üzerine eldeki dava açılmıştır. Davacı vekili, muris Gülendam U.'nun tapuda K. olan soy isminin U. olarak düzeltilmesini ve baba adının nüfus kaydına uygun şekilde yazılmasını istemiştir.
Dava konusu 171 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydı incelendiğinde, Gülendam K.'nın müşterek malik olduğu ve baba isminin yazılı olmadığı görülmüştür. Davacı tanıkların Gülendam K. ile Gülendan U.'un aynı kişi olduğunu, tapulama sırasında evlilik soy ismi K. olduğu için tutanaklara K. olarak yazıldığını, daha sonra ikinci evliliğini yaparak U. soy ismini aldığını, nüfus ve tapu kayıtları arasındaki farklılığın bundan kaynaklandığını bildirmişlerdir.
Tapuda isim, soy isim, baba ismi v.b gibi düzeltme davaları ile, tapu kayıtlarındaki malike ait nüfus bilgilerinde yanlışlık olduğu takdirde bu kayıtların düzeltilerek nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Ancak, bu tür dava yolu ile mülkiyet nakline de neden olunmaması gerekir. O halde, mahkemece dosyaya getirtilen nüfus kaydı kapalı kayıt olup, nüfus bilgileri açısından yeterli bulunmadığından kayıt maliki olduğu iddia edilen Ahmet kızı Gülendam U.'un K. soy ismi ile kayıtlı olduğu yerden ve keza en son U. soy ismi ile kayıtlı olduğu yerden nüfus kayıtlarının getirtilmesi kayıt maliki ile davacı murisinin aynı kişi olduğunun anlaşılması halinde tapuya baba isminin yazılması ve ilgilinin tapu kayıt bilgileri ile nüfus bilgileri arasında farklılık bulunduğunda tapuda devir ve infaz aşamalarında güçlüklerle karşılaşıldığı, bu nedenle fiili durumun hukuki duruma uygun hale getirilmesi zorunluluk olduğundan soy isminin de düzeltilmesine karar verilmesi gerekir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle eksik kayıtlar tamamlanarak iddianın kanıtlanması halinde davanın kabulü yerine, aksi düşüncelerle reddi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda yazılı nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 24.4.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy