(1086 S. K. m. 93)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 12.9.2002 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi ve kal istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 20.1.2003 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, hükmün temyiz edilerek dosyanın Yargıtay'a gönderilmesinden sonra vermiş olduğu dilekçe ile davasından feragat ettiğini bildirmiştir.
Davadan vazgeçme, kesin bir hüküm sonuçlarını doğurur ve davalı tarafın kabulüne bağlı değildir ( HUMK madde 93 ). Hüküm kesinleşinceye kadar davanın her safhasında davadan feragat edilebilir. Esas hakkında hüküm kurulmadan önce feragat halinde bunun yargılama ürecinde mahkeme hakimi tarafından değerlendirilerek sonuca gidilmesi gerekir. Ancak, karar verildikten sonra temyiz süresi içinde ya da karar temyiz edildikten sonra feragat halinde, mahkeme hakimi davadan el çektiği için bazı istisnai durumlar dışında davayı yeniden ele alarak kendi hükmünü ortadan kaldırma olanağı yoktur.
Davacı da, hüküm verildikten sonra, temyiz incelemesi yapılmadan ve henüz kesinleşmeden feragat ettiğine göre, bu durumda feragat istemi hususunda karar verme yetkisi Yargıtay'a değil,hükmü veren mahkeme aittir.
Bu ilkeler ışığında dosya incelendiğinde;
Mahkemece, davacı tarafından açılan elatmanın önlenmesi ve kal istemine ilişkin davanın kabulüne karar verilmiş, davalılar hükmü temyiz etmişlerdir. Davacı, dosyanın temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilmesinden sonra 13.5.2003 tarihinde vermiş olduğu dilekçesi ile davalılar hakkında açmış olduğu davasından feragat ettiğini bildirmiştir. Bu itibarla, feragat istemi hakkında Mahkemece bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine 18.9.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy