(4721 S. K. m. 683, 744)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 9.6.2004 tarihinde verilen dilekçe ile müdahalenin önlenmesi ve tazminat istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; müdahalenin önlenmesi talebinin kabulüne, tazminat isteminin reddine dair verilen 24.5.2005 tarihli hükmün Yargıtay'ca tetkiki davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içindeki tüm kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: 806 parsel maliki olan davacı üzerinde meyve ağaçları bulunan taşınmazını sulamak için davalıya ilişkin 807 parsel ile hazineye ilişkin taşınmaz içerisinden su kanalı geçirdiğini ancak davalının kanalı kapatmak suretiyle elattığını, vaki elatmanın önlenmesini istemiş, mahkemece istem hüküm altına alınmış, hükmü davalı temyiz etmiştir.
Çekişmeli yerin paftasından davacıya ilişkin taşınmaza su götüren ark işareti bulunmadığı görülmektedir. Davacı 26.5.2004 tarihli tespit keşfinde arkın 2003 yılında açıldığını söylemiştir. Görülüyor ki, dava konusu su arkı kadim ark yeri değildir. Türk Medeni Yasasının 683. maddesince bir şeye malik olan kimse o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir. Malik ayrıcalıklar dışında taşınmazına karşı her türlü haksız elatmanın önlenmesini isteyebilir. Somut olayda, davacının üstün bir hakkı yokken mülkiyeti davalıya ilişkin bir yerden ark yeri talep etmesinin hukuka uygunluğu yoktur. Şayet davacı bir mecra ihtiyacı içerisinde ise Türk Medeni Yasasının 744. maddesine dayanarak ve o maddedeki koşuları yerine getirmek suretiyle mecra irtifakı kurulmasını isteyebilir. Mahkemece davalının mülkiyet hakkı bertaraf edilmek suretiyle davalı adına kayıtlı 807 s. parsel içerisinden ark yeri verilmesi suretiyle istemin kabulü doğru olmadığından hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarda yazılı sebeplerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde yatırana iadesine, 13.02.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy