(2762 S. K. m. 29)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 28.7.2004 gününde verilen dilekçe ile vakıf şerhinin terkini istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 10.5.2005 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Vakıflar İdaresi Vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Dava, 878 ada 4 parseldeki İbrahim Paşa Vakfı şerhinin silinmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece istek hüküm altına alınmış, kararı davalı Vakıflar İdaresi temyiz etmiştir.
4 parsel sayılı taşınmaz tapuda 370/508 hissesi Mustafa Halıcı, 138/508 hissesi ise Cahide T. adına paylı mülkiyet rejimine tabi olarak kayıtlıdır. Davayı açan Emine D., kayıt maliklerinden Mustafa H.'nın mirasçısıdır. Mustafa'nın iştirak halindeki diğer mirasçısı Veli Halıcı davaya muvafakat ettiğinden davanın sadece Mustafa H. mirasçıları tarafından açıldığının kabulü gerekir. Cahide T. mirasçıları tarafından harcı ödenerek biçimine uygun açılmış dava yoktur. Cahide mirasçılarının Mustafa H. mirasçıları tarafından açılan davaya muvafakat etmeleri onların da bu davada davacı olmaları sonucunu gerektirmez. Mahkemece, istemin sadece kayıt maliklerinden Mustafa H. yönünden kabulü gerekirken, Cahide T. mirasçılarının açtığı bir dava varmışçasına onlar yönünden de kabulü doğru olmamış, kararın açıklanan bu nedenle bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde yatırana iadesine, 09.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy