(1086 S. K. m. 38) (1136 S. K. m. 164)
Dava: Taraflar arasındaki tapu iptali davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen yukarıda gün ve sayısı yazılı hükmün; Dairemizin 11.4.2005 gün ve 2004/9753-3091 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davacı Mahzure Seyfi tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla, dosya içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
Karar: Dava; ölünceye kadar bakım sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tesciline ilişkindir. Mahkemece feragat nedeniyle 6.500.000.000 TL nispi Avukatlık Ücretinin davacıdan alınarak davalılara verilmesine karar verilmiş, hüküm davacının temyizi üzerine Dairemizce onanmıştır. Davacı bu defa Avukatlık Ücreti yönünden karar düzeltme yoluna başvurmuştur.
Bu tür davalarda, husumetin tapu kayıt maliki mirasçılarına yöneltilmesi gerekir. Değişik bir anlatımla davada, Tapu Sicil Müdürlüğüne husumet düşmez. Hasım olmayan kişiye yöneltilen davanın reddi halinde ise yararına Avukatlık ücretinin Tarifenin 7. maddesi hükmünce tayin ve takdiri gerekir. Bu nedenle, mahkemenin davacının feragatinin hakkın özüyle çekişme içinde bulunduğu gerçek kişiye yönelik olduğu dikkate almadan davalı Tapu Sicil Müdürlüğü içinde nispi avukatlık ücreti tayin etmesi doğru değildir. Kararın açıklanan sebeple bozulması gerektiği bu defa yapılan incelemede anlaşıldığından davacının karar düzeltme istemi yerindedir. Ne var ki, düşülen yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasın gerektirmediğinden hüküm düzeltilerek onanmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının karar düzeltme isteminin kabulü ile onamaya ilişkin Dairemizin 11.04.2005 tarih 2004/9753-2005/3091 sayılı ilamının kaldırılmasına, temyiz olunan kararın hüküm fıkrası 3. bendinin bütünüyle çıkartılarak bunun yerine, 3. bent olarak Davalılardan Nesrin Uzunlar vekili için takdir edilen 6.500.000.000 TL nisbi, kendisine husumet düşmeyen davalı Tapu Sicil Müdürlüğü vekili içinde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7. maddesince tayin edilen 300.000.000 TL maktu Avukatlık ücretinin davacıdan alınarak adı geçen davalılara verilmesine cümlesinin yazılmasına ve hükmün HUMK. nun 438/VII maddesince değiştirilerek düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, 23.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy