MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 06.01.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında isim düzeltme istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 13.09.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, 1 ve 11 parsel sayılı taşınmazların tapu sicilindeki “... ...” biçimindeki kaydın “...” olarak düzeltilmesini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile taşınmazlardaki kaydın “... oğlu, 22.02.1944 doğumlu ...” olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava, tapu kaydında hatalı yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istemine ilişkindir.
1- Yapılan yargılamaya, toplanan deliller ve tüm dosya içeriğine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2- 6100 sayılı HMK’nun 26. maddesi gereğince hakim tarafların iddia ve savunmaları ile bağlı olup ondan fazlasına veya başka bir şeye hüküm veremez. Davacı dava dilekçesinde dava konusu taşınmazların tapu sicilindeki “...” adının “...” olarak düzeltilmesini istemiştir. Davacının, dava dilekçesinde veya ıslah ile dava konusu taşınmazların tapu kaydında doğum tarihinin ve yazılı olmayan baba adının eklenmesi istemi bulunmamaktadır. Mahkemece, HMK’nun 26. maddesine aykırı biçimde tapu sicili kaydına doğum tarihi ve baba adı eklenerek hüküm kurulması doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiş ise de, bu hatanın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, HUMK’nun 438/VII maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1.) bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddine; (2.) bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm fıkrasının birinci paragrafındaki “iptali ile” kelimelerinden sonra gelen “... oğlu, 22.02.1944 doğumlu” sözcük ve rakamlarının hüküm fıkrasından çıkartılmasına, hükmün DÜZELTİLMİŞ BU ŞEKLİYLE ONANMASINA, 27.12.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy