MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma
HÜKÜM : Beraat
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması,malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi,failin kendisine verilen malı, veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
Katılan ...'in başkanlığını yaptığı ... Kooperatifi'nde 2009 yılı Temmuz ayında süt toplama işi yapmak üzere 2007 senesinde işe giren sanık ...'nun 19 Eylül 2009 günü işten ayrıldığı, bu tarihten bir gün sonra katılanın başkanlığındaki kooperatif yönetim kurulu üyelerinin yaptıkları sayımda toplam 50 çuval yemin eksik olduğunu tespit ettikleri, sanığın sorumluluğu altındaki yemleri zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunarak hizmet nedeni ile güveni kötüye kullanma suçunu işlediği iddia olunan somut olayda; Sanığın kooperatifte işe başladığı 09/07/2009 tarihli toplantı tutanağıyla karar altına alındığı ancak kendisine depoda mevcut ne kadar yem çuvalının teslim edildiğine dair herhangi bir tutanağın mevcut olmadığı, çalıştığı süre içerisinde kooperatife giriş ve çıkışı yapılan yem çuvalları ile ilgili tutanakların bulunmadığı, görevine son verildiği 30/09/2009 tarihi arasındaki depoda mevcut olduğu bildirilen yem çuvallarının sayısının tam olarak tespitinin yapılmamış olması ile sanığın aşamalarda kendisine teslim edilen yem çuvallarının hiç birisini teslim amacı dşında kullanmadığına dair aksi ispatlanamayan beyanı karşısında, sanığın üzerine atılı suçu işlediği yönünde cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı anlaşılmakla, mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 07/04/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy