MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik
HÜKÜM : Beraat
Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp,onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı,sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır. Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçu, TCK’nın 158/1-f maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin gerekçesinde de; “Dolandırıcılık suçunun, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi de,birinci fıkranın (f) bendinde bu suçun bir nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir. Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının, özellikle bu kurum ve kuruluşları temsil edenlerin, kurum ve kuruluşları adına hareket eden kişilerin, başkalarını kolaylıkla aldatabilmeleri bir güven kurumu olan bu kuruma güvenin sarsılması bu kurumların araç olarak
kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçunu, nitelikli hâl saymıştır. Bilişim sisteminin aldatılmasından söz edilemeyeceği için, ancak bu sistemin araç olarak kullanılarak bir insanın aldatılması yani dolandırılması halinde bu bendin uygulanması mümkündür. Aksi halde yani sisteme girilerek bir kişi aldatılmayıp sistemden yararlanılarak çıkar sağlanmışsa bilişim suçu veya bilişim sistemi kullanılmak suretiyle hırsızlık suçunun oluşması söz konusu olacaktır. Bilişim sisteminden maksat,verileri toplayıp,yerleştirdikten sonra bunları otomatik işlemlere tâbi tutma olanağını veren manyetik sistemlerdir. Günümüzde bilişim sistemleri ile sesli-görüntülü haberleşme, elektronik imzanın kabulü, yeni ticari ilişkiler, internet bankacılığı hizmeti ile para transferleri ve bunlar gibi pek çok yenilik toplumsal hayata girmiş, bilişim gerek iş gerekse günlük hayatta vazgeçilemeyecek kadar önemli bir noktaya ulaşmış, bilişim teknolojileri daha hızlı ve ucuz bir nitelik arz etmesi nedeniyle, klasik yöntemlere nazaran daha fazla tercih edilir duruma gelmiştir. Bu sistemlerin güvenle kullanılması, aynı anda hızlı ve kolayca birçok kişi tarafından ulaşılması ve diğer taraftaki failin kontrol imkanını azaltması nedeniyle nitelikli hal sayılmıştır. Banka ya da kredi kurumlarının araç olarak kullanıldığından söz edilebilmesi için,dolandırıcılık fiili gerçekleştirilirken bankaların olağan faaliyetlerinden ya da bu faaliyeti yürüten sujelerden hileli araçlar kullanılarak yararlanılması veya banka ve kredi kurumlarının olağan faaliyetleri nedeniyle üretmiş oldukları maddi varlıkların suçta araç olarak kullanılarak haksız çıkarın elde edilmesi gerekir. Bankaların,ödeme aracı olarak kullanılması halinde bu fıkra uygulanamayacaktır.
Sanığın, çeşitli alanlarda ticari faaliyetlerde bulunup birden fazla şirkette ortaklığının mevcut olduğu, bu nedenle 2005 yılında kurulan ... Turizm ... Otelcilik Ltd. Şti. adına ... Katılım Bankası ... şubesinden çek karnesi aldığı, bu çek karnesinden suça konu 15/03/2008 tarihli 13.600 TL ve 25/02/2008 tarihli 13.506 TL bedelli iki adet çeki düzenleyerek katılan bankaya verdiği, bu çekler üzerindeki imzaların daha önce şirkette sanık ile birlikte imza yetkisi olan ...'in imzasına benzetilerek atıldığı, bu hususun anlaşılması üzerine sanığın imza ve yazı örneklerinin ... Polis Kriminal Laboratuvarına gönderildiği, yapılan inceleme neticesinde imza ve yazıların ... eli ürünü olduğunun tespit edildiği, sanığın kendisinin olan şirketten diğer şirketine itibar sağlamak amacıyla başkasının imzasına benzeterek imza attığı, bu suretle de kendi borçlarına karşılık katılan bankaya verdiği, sanığın dolandırıcılık suçunu bankanın maddi varlıklarından olan çeki kullanmak suretiyle işlediğinden bankayı aracı kılarak işlediğinin kabul ve iddia edilen olayda;
Sanık tarafından bankaya verilen çeklerin tahsilinde kredi borcuna mahsup edilmek üzere temlik cirosu ile bankaya ciro ve teslim edilen çeklerden olduğu, kredi alınması için verilen çeklerden olmadığı, önceden doğan kerdi borcuna karşılık teminat olarak verildiği, ayrıca suç tarihinde Sonnak şirketinde temsile yetkili kişinin sanık olduğu, söz konusu imzaların da sanığa ait olduğu, bu nedenle atılı suçların unsurları itibariyle oluşmadığı gerekçesine dayanan mahkemenin beraat kararlarında bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 08.04.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy