MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : Güveni kötüye kullanma
HÜKÜM : Beraat
Sanığın güveni kötüye kullanma suçundan beraatına ilişkin hüküm, o yer Cumhuriyet Savcısı tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;
5320 sayılı Kanun'a 18/06/2014 tarih ve 6545 sayılı Kanun'la eklenen Geçici 6. madde ile sulh ceza mahkemeleri kaldırıldığından, yine aynı maddenin 6. fıkrasıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, sulh ceza mahkemelerince verilen kararlardan ... incelemesinde olanlar hakkında sadece görev nedeniyle bozma kararı verilemeyeceği anlaşıldığından, tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Katılanın, toprak patozu denilen tarım aracını tamir etmesi için sanığın sanayideki dükkanının önüne bıraktığı, sanığın bazı mazeretler ileri sürerek tarım aletini tamir etmediği, makinenin sanığın dükkanının önünde durduğu sırada, sanığın bir haftalık süre için Antalya'ya gittiğinde katılana ait makinenin sanığın dükkanının önünden kimliği tespit edilemeyen şahıslar tarafından alınıp götürüldüğü, sanığın bu şekilde atılı suçu işlediği iddia edilen olayda;
Sanığın, zilyedliği devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunduğu veya bu devir olgusunu inkar ettiği hususunda her türlü şüpheden uzak, mahkumiyete yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği, bu makineyi başkasına verdiğinin veya alıp götürenlere yardım ettiğinin sübut bulmadığı, sanığın, makinenin kendisine tamir edilmesi için bırakılmış olduğunu da inkar etmediği, sanığın eyleminin yalnızca dükkanın önünde bulunan makineyi alıp götürülmesini engelleyecek şekilde muhafaza etmeme olarak yorumlanabileceği, bu şekilde bir ihmalli davranışın da kanunda belirtilen güveni kötüye kullanma suçunun tanımında yer bulmadığı gerekçesiyle verilen beraat hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılama sonunda, yüklenen suçun işlendiğinin sabit olmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, o yer Cumhuriyet savcısının, sanığa isnad edilen eylemin TCK'nın 155/2. maddesi kapsamında kaldığı ve atılı suç yönünden yargılama görevinin asliye ceza mahkemesine ait olduğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün ONANMASINA, 08/03/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy