(6183 S. K. m. 31)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davalılardan Ramazan ...'ın borçlu şirketten devraldığı 18.7.1995 tarih ve 4837 ila 4863 numaraya kadar olan faturalardaki malları elinden çıkararak işyerini kapattığı, dosya kapsamı ve 28.5.1996 tarihli yoklama fişinden anlaşılmaktadır. 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 31. maddesi hükmünce, iptal davasına konu edilen malın üçüncü kişi tarafından elden çıkarılması durumunda üçüncü kişi tasarruf konusu mallarını elden çıkardığı tarihteki bedellerinden sorumludur. Bu durumda mahkemece bilirkişiye ilgili faturalar sağlanıp, fatura içeriği bu malların elden çıkartıldığı tarihteki değerleri hesaplattırılarak bu bedelin davalılardan Ramazan'dan alacak ve fer'ileri ile sınırlı şekilde tahsiline karar verilmesi yerine davanın infazda tereddüt yaratacak şekilde yazılı gerekçelerle kabulü bozmayı gerektirir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın ikinci bentte açıklanan nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, birinci bent uyarınca diğer temyiz itirazlarının reddine, 24.03.1999 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy