(2004 S. K. m. 277, 282)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, İİK.nın 277 ve devamı maddelerine dayalı tasarrufun iptali istemine ilişkindir. İİK.nın 282. maddesi uyarınca; tasarrufun iptali davaları, borçlu ve borçlu ile hukuki muamelede bulunan kişiler aleyhine açılır; bunlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır. Somut olayda, borçlu H.'den taşınmazı satın alan Mürşide K. davalı olarak gösterilmemiştir.
Bu durumda, dava dışı M. K. davaya dahil edilerek, işin esası hakkında hüküm kurulması gerekirken, taraf teşkili sağlanmadan esas hakkında hüküm kurulması doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA ve bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödedikleri temyiz peşin harcın istekleri halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, 24.09.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy