Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde taraf vekilleri yapılan tebligata rağmen gelmediklerinden incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, sözleşmenin feshi ve davalı yükleniciye devredilen arsa payı bedelinin tahsili istemleri ile açılmış, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı yüklenici vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle sözleşmenin yürürlük tarihi 04.10.2006 olduğu halde, kararın hüküm bölümünde sözleşme tarihinin 04.06.2008 olarak yazılması maddi hata niteliğinde olup, mahkemesince her zaman düzeltilebileceğine göre davalı yüklenicinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Davacı vekili dava dilekçesinde arsanın dava tarihi itibariyle belirlenecek rayiç değerinin bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiziyle birlikte tahsilini istemiştir. Davacı vekilinin bu faiz isteminin bir dayanağı bulunmamaktadır. Davacı vekilinin bu faiz isteminin avans faizi olarak yorumlanıp hüküm kurulması gerekirken, mahkemece faiz konusunda istem gibi hüküm oluşturulması doğru olmamıştır.
Kararın bu nedenle bozulması gerekirse de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, HMK'nın 370/2. maddesi uyarınca kararın düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı yüklenicinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kararın hüküm fıkrasının 1 numaralı bendinin ikinci ve üçüncü satırlarında yer alan “bankaların mevduatlarında uyguladıkları en yüksek oranı ile”
kelimelerinin karardan çıkarılmasına, yerine “değişen oranlar da dikkate alınarak avans faizi uygulanmak suretiyle” kelimelerinin yazılmasına, kararın değiştirilmiş bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, Yargıtay'daki duruşmada vekille temsil olunmadığından davalı yararına duruşma vekâlet ücreti verilmesine yer olmadığına, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 01.12.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy