Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve davacının temyiz dilekçesinin süresi dışında, davalının temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, Borçlar Yasası'nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedeli alacağın tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptâli, takibin devamı ve %40 icra inkâr giderimi istemine ilişkindir.
Yerel mahkemede görülen davanın yapılan açık yargılaması sonucunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
1-Davalı vekilince verilen 27.01.2011 tarihli temyiz dilekçesine karşı davacı yanıt dilekçesinde kararın düzeltilerek onanmasına ilişkin temyiz isteminde bulunmuş ise de; temyiz dilkeçesinin mahkeme temyiz defterine kaydının yapılmadığı gibi temyiz harcı da yatırılmadığından, bu durumda davacının usulüne uygun temyizi bulunmadığından temyiz isteminin reddine,
2-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
3-Davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
Dava İİY'nin 67. maddesi uyarınca açılmış itirazın iptâli istemine ilişkindir. Davacı alacağı yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda belirlenmiştir. Bu haliyle dava konusu alacak, yargılama sonucu anlaşılmış olup, yargılamayı gerektirir özellik arz etmektedir. ... değildir. Davalı takibe itirazında haklıdır. O halde davacının icra inkâr giderimi isteminin reddine karar verilmelidir. Kararın bu nedenle bozulması gerekirse de, düşülen yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, kararın HUMY'nin 438/VII. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
SONUÇ:Yukarıda 1. bentte açıklanan nedelerle davacının temyiz isteminin reddine, 2. bent uyarınca davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 3. bent uyarınca kabulü ile kararın hüküm kısmının birinci bendinin üçüncü paragrafında yer alan ”hükmedilen 29.710,84 TL'lik alacak likid ve hesaplanabilir kabul edilmekle 11.885,00 TL %40'ı icra inkâr tazminatının davalıdan alınıp davacıya verilmesine” cümlesinin çıkarılmasına, kararın değişik bu haliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 21.12.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy