Davacı ... Müh. Mim. San. Tic. Ltd. Şti. ile davalı ... ... .. ve... ... .... ve Tic. Ltd. Şti. arasındaki davadan dolayı ... ... .... Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 04.06.2013 gün ve 2013/188-214 sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmiş, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya gelmiş olmakla kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili istemiyle davalı yüklenici tarafından girişilen icra takibi nedeniyle borçlu olmadığının tespiti istemiyle açılmış, mahkemece davanın kısmen kabul kısmen reddine dair verilen karar, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Yerel mahkemece verilen karar davacı tarafça da temyiz edilmiş ise de yatırılması gereken temyiz harç ve masraflarının yatırılmadığı, mahkemece temyiz harç ve masrafların yedi günlük kesin süre içerisinde mahkeme veznesine yatırılması için davacıya muhtıra çıkartılmış ancak temyiz harç ve masrafları tamamlanmamıştır.
6100 sayılı HMK'nın geçici .... maddesinin yollamasıyla uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK'nın 434/son maddesinde “Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek yedi günlük kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararının temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432''inci maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Mahkemece davacıya ........2013 tarihinde tebliğ edilen muhtıra ile temyiz karar ve başvuru harcı ile dosyanın ...'a geliş gidiş masraflarının bir haftalık süre içinde tamamlanması aksi halde davacının temyiz isteminden vazgeçmiş sayılacağı belirtilmiş ve muhtırada belirtilen süreye rağmen temyiz harç ve masrafları davacı tarafından mahkeme veznesine depo edilmemiştir. 05.01.1949 tarih 32/... sayılı İçtihadı Birleştirme kararı uyarınca, bu gibi durumlarda mahkeme kararının temyiz edilmemiş sayılmasına karar verme yetkisi mahkemesine ait olduğundan bu yönde hüküm tesis etmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, ....02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy