Davacı-birleşen dosya davalısı ... ile davalı-birleşen dosya davacısı ...Eğitim Sağ. Tic. Ltd. Şti. arasındaki davadan dolayı ... Asliye Hukuk Hakimliğince verilen 31/03/2016 gün ve 2014/851-2016/266 sayılı hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı-birleşen dosya davacı vekili tarafından istenilmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
- K A R A R -
Dosyanın incelenmesinde, davalı birleşen dosya davacısı vekili tarafından asıl dosya ve birleşen dosya yönünden verilen kararın temyiz edildiği, davalı birleşen dosya davacısı vekili tarafından asıl davaya ilişkin olarak 22.06.2016 tarihinde temyiz karar harcı ve temyiz başvurma harcının yatırıldığı ancak birleşen davada verilen red kararı için temyiz başvuru harcı ve temyiz karar harcının yatırılmadığı anlaşılmıştır. Davalı birleşen dosya davacısı vekilince, birleşen davaya ilişkin maktu temyiz karar harcı olarak 29,20 TL, temyiz yoluna başvurma harcı olarak 143,50 TL harcın yatırılması gerekmektedir.
6100 sayılı HMK'nın geçici 3. maddesinin yollamasıyla uygulanması gereken 1086 sayılı HUMK'nın 434/son maddesinde temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamının ödeneceği, bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek 7 günlük kesin süre içinde tamamlanması gerektiği, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususunun temyiz edene yazılı olarak bildirileceği, verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verileceği, bu kararın temyiz edilmesi halinde HUMK'nın 432/son fıkrasının kıyasen uygulanacağı düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre, temyiz itirazlarının incelenebilmesi için eksik alınan harç ve masrafların tamamlatılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle işlem yapılmak üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 06.09.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy