(2004 S. K. m. 283) (1086 S. K. m. 388, 389)
Dava: 2120 Sayılı ... Tarım Kredi Kooperatifi ile 1- Zeki ..., 2- Bedriye ..., 3- Sait ... arasındaki davadan dolayı Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Hakimliğince verilen 9.2.1998 gün ve 1997/480- 1998/30 sayılı hükmü onayan dairemizin 25.5.1998 gün ve 1998/1930-2182 sayılı ilamı aleyhinde davacı vekili ile davalı Zeki ... vekili taraflarından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Mahkemece bozma kararına uyulup davalılardan Zeki hakkında davanın reddine karar verilmiş olmakla, buna yönelen karar düzeltme istemi yerinde değildir.
2- Davalı Zeki doğrudan borçlu ile tasarrufta bulunan kimse olmadığına ve taşınmaz halen Zeki adına kayıtlı olup, bu kişi hakkında iptal istemi reddedildiğine göre İİK.nun 283/II maddesince borçluyla doğrudan işlemde bulunup, taşınmazı daha sonra elinden çıkaran diğer davalı Bedriye ...'nun elinden çıkardığı taşınmazın mahkemece saptanan değeri olan 60 milyon Tl.'ye mahkum edilmesi gerekirken bu hususta bir karar verilmemesi, HUMK.nun 388/son ve 389. maddelerince hükümde taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık, şüphe ve tereddüde yer vermeyecek şekilde yazılması kuralına aykırı biçimde bozma ile ortadan kalkan karara atıf yapılarak hüküm kurulması, Bozma nedeni iken, temyiz edilen kararın onanması doğru olmamıştır.
Bu yöne ilişkin karar düzeltme istemlerinin kabulüyle temyiz edilen hükmün bozulması gerekir.
Sonuç: Yukarıda 1. bendde yazılı nedenle davacının sair karar düzeltme isteminin reddine, 2. bendde açıklanan nedenlerle her iki yanın karar düzeltme isteminin kabulüyle Dairemizin 25.5.1998 gün ve 1930-2182 sayılı onama kararının kaldırılmasına, temyiz edilen kararın açıklanan nedenlerle BOZULMASINA , istek halinde ödediği temyiz peşin harcının tashihi karar talep eden davalıya geri verilmesine, 24.09.1998 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy