(818 S. K. m. 81)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacılar vekili ve davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kâğıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Dava dilekçesinde; alacağın, kısa vadeli kredilere uygulanan reeskont faiziyle tahsili talep edilmiştir. Kanuni Faiz ve Temerrüd Faizine İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2000 tarihinden sonra reeskont faizinin yerini, anılan yasanın 2/II. maddesi uyarınca kısa vadeli avans faizi almış ve reeskont da yasal faiz olarak kalmıştır. Bu husus gözden kaçırılarak, 1.1.2000'den sonra asıl alacağa avans yerine, yasal (reeskont) faiz yürütülmesi doğru olmamıştır.
3-Bilirkişi raporlarında belirtilen eksiklikler, eserin teslimine ve iskân ruhsatı alınmasına engel değildir. Davalı yüklenici 31.12.1998 tarihinde keşide ettiği ihtarnamesinde, cins tashihinin yapılabilmesi ve iskânın alınabilmesi için vekâletname talep ettiği halde; davacılar, B.K'nın 81. maddesi uyarınca yerine getirmeleri gereken öncelikli edimlerini ifa etmediklerinden, eserin teslim alınması yönünden temerrüde düşmüş sayılırlar. Bu itibarla, kira kaybı zararına eserin teslimi için sözleşmede kararlaştırılan 31.12.1997 tarihinden, anılan ihtarnamenin tebliğ edildiği tarihe eklenecek makul sürenin sonuna kadar olan zaman dilimi için hükmedilmesi gerekirken, dava tarihine kadar hesaplanması da doğru olmamıştır.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün (2.) bentte açıklanan nedenle davacı yararına; (3.)bent uyarınca da davalı yararına BOZULMASINA; tarafların diğer temyiz itirazlarının ise (1.) bent uyarınca reddine, ödedikleri temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden taraflara geri verilmesine, 28.01.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy