(2004 S. K. m. 105/2, 277)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı Kazım vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili avukat Nazım geldi. Davalılar Kazım ve Hasan gelmedi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davacı avukatı dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kerre dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı Kazım'ın aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-İİK.nın 277 ve davamı maddelerinde düzenlenen tasarrufun iptali davalarının dinlenebilmesi için, borçlu hakkında kesin aciz belgesi düzenlenmiş olması ya da borçlu hakkında yapılan hacizler sırasında tutulan haciz zaptında borçlunun başkaca haczi kabil malının bulunmadığının belirtilmiş olması ( İİK.277 ve 105/2m. ) gereklidir. İcra takibi sırasında borçlu hakkında verilmiş kesin aciz belgesi bulunmadığı gibi, borçluya ait birkaç taşınmazın da belirlendiği görülmektedir. Bu taşınmazların kıymet takdirleri yapılıp satışı gerçekleştirilmedikçe borçlunun aciz halinde bulunduğu kabul edilemez. Bu nedenle mahkemece kesin aciz belgesi ibraz etmesi bakımından davacıya mehil verilip, ibraz olunduğu takdirde davanın kabulüne, aksi takdirde ön şartı oluşmayan davanın reddine karar verilmelidir. Açıklanan hususlar üzerinde durulmadan eksik incelemeyle davanın kabulü doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: 1.bent gereğince davalı Kazım'ın diğer temyiz itirazlarının reddine, 2.bent uyarınca kararın temyiz eden davalı Kazım yararına BOZULMASINA, davalı Kazım duruşmada vekille temsil olunmadığından vekalet ücreti takdirine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 5.6.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy