(818 S. K. m. 355) (4721 S. K. m. 2)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, 3.5.1995 tarihli arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden kaynaklanmıştır. Davacı, aradan geçen 3 yıl içinde inşaatın %2'lik kısmının yapıldığını ileri sürerek davalı yükleniciye ve onun tarafından davalı 3. kişilere geçirilen tapu paylarının iptali ve akdin feshini istemiş, mahkemece akdin feshine ve sadece yüklenici üzerindeki 27/147 payın iptaline karar verilmiştir. Mahkemece her ne kadar 3. kişiler hakkındaki iptal davasının, kendilerinin iyiniyetli bulunduklarından bahisle reddine karar verilmişse de, bu kişiler henüz başlanmamış bir inşaatın yapılacağı arsadan tapuda pay satın almış olup inşaatın tamamlanması halinde yüklenicinin (tapuda) hak sahibi olacağını ve dolayısıyla kendilerinin de inşaat sözleşmesinin ifası halinde mülkiyete hak kazanacaklarını bilebilecek durumdadırlar. Halin icabına ve kat karşılığı eser sözleşmelerinin özelliğine göre bu durumu bilmediklerinin kabulü ve iyiniyet iddiaları hayatın olağan akışına uygun düşmez. Bu nedenle mahkemece davalı 3. kişilere devredilen tapu kayıtlarının da iptaline karar verilmelidir. Bu hususlar göz önünde bulundurulmadan yazılı şekilde davanın kısmen kabulü doğru olmamış, bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç: Temyiz olunan hükmün yukarıda yazılı sebeplerle davacılar yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacılara geri verilmesine, 15.01.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy