(818 S. K. m. 355) (1086 S. K. m. 533)
Dava: Davacı-k.davalılar 1-Berrin, 2-Biray, 3-Nesligül ile davalı-k.davacı A İnş.San.Tic.Ltd.Şti. arasında çıkan uyuşmazlığın çözülmesi için seçilen Hakem Kurulu tarafından verilen 10.3.2003 tarihli kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve dosya İ 4.Asliye Ticaret Mahkemesince 2.5.2003 tarih ve 2002/1581-2002/228 sayılı yazı ile gönderilmiş ise de davetiye masrafı olmadığından duruşma istekleri reddedilmiş olmakla temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Taraflar arasındaki uyuşmazlık 19.12.1998 tarihli kat karşılığı eser sözleşmesinden kaynaklanmıştır. Bu sözleşmede uyuşmazlıkların Hakem yoluyla çözümleneceğine dair bir şart getirilmiş ise de Hakem'e açılan karşı dava, tapu iptal ve tescil istemini içerdiğinden kamu düzenini doğrudan ilgilendirmektedir. Oysa Hakemlerin münhasıran tarafların arzularına tabi olmayan bir konuda karar verme yetkileri bulunmadığından mahkemede görülmek üzere reddi gereken davanın esasına hükmedilmesi doğru olmamış kararın bozulması uygun bulunmuştur.
Sonuç: Yukarıda açıklanan sebeplerle kararın BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde taraflara geri verilmesine, 29.9.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy