(6762 S. K. m. 84)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı-k.davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Yüklenicinin düzenlediği 21.2.2000 ve 24.2.2000 günlü faturaların davalı iş sahibince kabul edilerek ticari defterlerine kaydedildiği davalının kabulündedir. Her iki fatura toplamı 54.650.700.000 TL.'dır. Davacı da bu miktarı asıl tutup, ödemeler düşüldükten sonra kalanı için icra takibine girişmiştir. TTK.'nun 84. maddesi uyarınca ticari defterlerin münderecatı sahibi ve halefleri aleyhine delil sayılacağından davacı alacağının takip talepnamesinde yazılan miktar kadar olduğunun kabulü yasa hükmüdür. Mahkemece bu olgu gözden kaçırılarak istemin yazılı şekilde kabulü doğru olmadığından hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı ve karşı davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın davacı-k.davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacı-k.davalıya geri verilmesine, 24.03.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy