(818 S. K. m. 44, 98, 355)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili avukat L. B. ile davalı vekili avukat S. G. geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kerre dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle sözleşmede anahtar teslimi şartı ile inşaatın bitirileceği kararlaştırıldığından davalının ihtar gönderdiği 17.2.2000 tarihinde inşaatın bitirildiğinin kabul edilemeyeceğine, temerrüde düşen davalıdan sözleşmede yer almasa bile gecikme tazminatı istenebileceğine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Dava konusu inşaat, noterde düzenlenen belge ile 16.10.2000 tarihinde davacılara teslim edilmiş ve binanın iskan ruhsatı da 22.1.2001 tarihinde alınmıştır. Bu durumda davacı arsa sahiplerinin sözleşmeden doğan haklarını, gecikmeden yani, 2001 yılında dava yolu ile talep etmeleri gerekirken davayı bir yıl geçtikten sonra açarak zararın artmasına neden olmuşlardır. Bu durumda mahkemece BK. 98. maddesi yollaması ile aynı kanunun 44. maddesi uyarınca eksik iş bedeli ile dairelerin sözleşmede belirtilen alandan daha küçük inşa olunması nedeniyle istenen alacak miktarının 2001 yılı rayiçlerinden hesabı yapılarak davanın sonuçlandırılması gerekirken dava tarihindeki rayiçlerin nazara alınması doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda 1nci bentte açıklanan nedenlerle sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kararın temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, 375.000.000 TL. duruşma vekillik ücretinin davacılardan alınıp vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 12.04.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy