(818 S. K. m. 364, 366)
Dava : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacılar vekili ile davalı vekili geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra vaktin darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması başka güne bırakılmıştı. Bu kerre dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, iş bedelinin ödenmeyen bölümünün tahsili istemiyle açılmış, mahkemece davacı şirket yönünden davanın kısmen kabulüne, diğer davacı yönünden aktif husumet ehliyetinin yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verilmiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı tarafça S Sulh Hukuk Mahkemesinin 2001/337 D.iş dosyasına verilen tespit dilekçesi ekindeki 18.10.2000 tarihli belgede davalı ödemesi 19.500.000.000 lira olarak gösterilmiştir. Aynı belge bu dosyaya davalı tarafça delil olarak bildirilmiştir. Bilirkişiler de bu belgeye dayanarak davalı ödemesini 19.500.000.000 lira kabul ederek, kalan davacı alacağını hesaplamışlardır. Eser sözleşmesinden doğan uyuşmazlık nedeniyle açılan davalarda ödenen bedelin ispat yükü kural olarak iş sahibindedir. Ancak somut olayda 19.500.000.000 lira ödemeyi gösterir belge tespit dosyasındaki dilekçeye davacı tarafça eklendiğinden, bu ödemenin ayrıca davalı tarafça ispatı gerekmez. Davalı tarafın ödemesinin 19.500.000.000 lira kabul edilerek uyuşmazlığın çözümü zorunludur. Mahkemece davalı tarafın fazla ödemeyi ispatlayamadığı gerekçesiyle davalı ödemesi 15.000.000.000 lira kabul edilerek sonuca varılması doğru olmamıştır. Yapılacak iş, bilirkişi raporu doğrultusunda davayı sonuçlandırmaktan ibarettir.
Yanlış değerlendirmeye dayanan kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davalı yararına BOZULMASINA, 375.000.000 lira duruşma vekalet ücretinin davacı şirketten alınarak davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 7.6.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy