(1086 S. K. m. 95)
Dava ve Karar: Davacı-k.davalı B.D. ile davalı-k.davacı K.C.T. arasındaki davadan dolayı Silifke Asliye Hukuk Hakimliği'nce verilen 11.7.2002 gün ve 376-736 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı-k.davacı vekili tarafından istenilmekle eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edildikten sonra gelmekle dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı-k.davalı B.D. 8.9.2003 havale tarihli dilekçe ile davadan feragat etmiş ve karşı davayı kabul ettiğini bildirmiş ise de, Dairemizin 16.9.2003 tarih 2003/3944-2003/3983 sayılı kararı ile dilekçe altındaki parmak izinin davacı-k.davalı B.D.'a ait olduğuna dair belirleme yapılmak üzere dosya geri çevrilmiş mahkemece 19.11.2003 tarihli parmak izi kimlik tespit tutanağında parmak izinin davacı-k.davalı Bedia Doğan'a ait olduğu tevsik edilmiştir.
HUMK. nun 95. maddesi uyarınca feragat kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl eder. Karar kesinleşinceye kadar davadan feragat mümkün olduğundan feragate ilişkin bir karar verilmesi için kararın bozularak dosyanın mahalline çevrilmesi gerekir (HGK. 20.10.1981 tarih ve E.2-5, K.683 sayılı kararı).
Sonuç: Yukarıda açıklandığı üzere kararın feragat nedeniyle BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde davalı-k.davacıya geri verilmesine, 13.01.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy