(818 S. K. m. 355)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davada, 23.9.1994 günlü arsa payı devri karşılığı inşaat yapım sözleşmesinin tarafı olan arsa sahibi davacılar, yapımı tamamlanan inşaatlarda sözleşme ile kendilerine verilmesi kararlaştırılan bağımsız bölümlerin teslimini, davalı adına olan tapu kaydının iptali ile adlarına tescilini istemişlerdir.
Gerçekten, 23.9.1994 günlü sözleşmede yapılacak inşaattaki hangi bağımsız bölümlerin taraflardan hangisine ait olacağı kararlaştırılmış değildir. Ancak, paylaşımın %30-%70 oranında olacağı hükme bağlanmıştır. %30 olan arsa sahiplerinin pay oranına karşılık gelen bağımsız bölümlerden hangisinin kime ait olacağında arsa sahiplerinin anlaşamamış olmaları bu davanın reddini gerektirmez. Zira, mahkemeler önlerine getirilen uyuşmazlıkları sürdürmekle değil gidermekle ödevlidir. Bunların dışında hemen belirtilmelidir ki, 10.5.1999 günlü ek sözleşme de o sözleşmenin tarafı olanları bağlar.
Bu açıklamalardan sonra mahkemece yapılacak iş; uzman olan kişilerden oluşturulacak kişilere yerinde keşif de yaptırılarak sözleşmedeki %30-%70 olan paylaşım uyarınca kötü-orta ve iyi olarak nitelendirilen dairelerden sözleşmenin yararlar dengesi doğrultusunda arsa sahiplerine ve davalı kooperatife ait olması gerekenleri belirlemek, bundan sonra arsa sahiplerine ait olacak daireler arasında gerekirse ivaz ilavesi suretiyle kötü-orta ve iyi daireleri nitelik olarak denkleştirmek, davaya katılması zorunlu tüm arsa maliklerine seçimde anlaşma fırsatı tanımak, anlaşma olmazsa denkleştirici adalet kurallarına uygun biçimde bilirkişilere belirleme yaptırmak, arsa sahiplerine ait olacak bağımsız bölümlerin adlarına tescil hükmü kurmaktan ibarettir.
Tüm bu yönler bir yana bırakılarak uyuşmazlığı çözmek yerine devam ettirir şekilde hüküm kurulması doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz eden davacılar yararına bozulmasına, ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temyiz eden davacılara geri verilmesine, 30.06.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy