(818 S. K. m. 355)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar Bartim Tekstil San. Tic. A.Ş. ve Şık Model Tekstil ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı Şık Model Tekstil Ltd. Şti.'nin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davalı Şık Model Ltd. Şti.nin mülkiyetinde bulunan kamyonetin, davacı tarafından tamir edildiği ihtilafsızdır. Bu nedenle bu davalı nakliye, tamir ve aracın tamirinden sonra işyerinden alınmaması yüzünden davacının işyerinin işgal edilmesi nedeniyle oluşan zarardan sorumludur. Ne var ki mahkemece işgal ücretine hükmedildiği halde aracın aynı işyerinde bırakılması yüzünden ayrıca park ücretine hak kazanıldığından bahisle aynı konuda iki kez alacağa hükmedilmesi doğru olmamıştır. Park ücreti ile ilgili davanın reddi gerektiği gibi ıslahla artırılan miktar için hüküm altına alınan kısma ıslah tarihi yerine ilk davanın açıldığı tarihten başlayarak faiz yürütülmesi de yerinde olmamış, kararın bu sebeplerle Şık Model Ltd. Şti. yararına bozulması gerekmiştir.
3- Davalı Bartim Tekstil San. Tic. A. Ş.nin temyiz itirazlarına gelince; bu davalı, aracın maliki olmayıp dosyada mevcut noterde düzenlenen sözleşmeye göre 1.12.1999-3.11.2000 tarihleri arasında aracın kiracısı-işleteni durumundadır. Bu tarihten sonra kira sözleşmesinin sürdüğü ve kiracı tarafından aracın tamir için davacıya bırakıldığı da ispatlanmamıştır. Bu durumda hakkında açılan davanın reddi yerine kabulü doğru bulunmamıştır.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalı Şık Madel Ltd. Şti.nin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün Şık Madel Ltd. yararına, 3. bent gereğince de davalı Bartim Tekstil A.Ş. yararına BOZULMASINA, ödedikleri temyiz peşin harcının istekleri halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, 15.06.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy