(3095 S. K m. 1, 2)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, dava dilekçesinde ödeme tarihi olan 22.8.2003 tarihinden itibaren TC. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslara uyguladığı faiz oranından, faizi ile birlikte tahsil isteminde bulunmuştur. Mahkemece dava tarihinden itibaren reeskont faizi uygulanmasına karar verilmiştir.
Dava rücüen alacak istemine ilişkin olduğundan faizin ödeme tarihinden itibaren karar altına alınmasını ve taraflar arasındaki ilişki dikkate alındığında avans faizi uygulanması gerekir. Mahkemece bu hususlar gözden kaçırılarak yazılı şekilde faize hükmedilmesi doğru olmamıştır. Kararın bu yönden bozulması gerekir ise bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK. nun 438/VII. maddesi gereğince hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın hükmün fıkrası 2.ve 3. satırlarında yer alan Dava tarihi olan 11.11.2003 kelimeler ve tarihinin karardan çıkartılmasına yerine ödeme tarihi olan 22.8.2003 kelimeler ve tarihinin, 3.satırında yer alan reeskont kelimesinin karardan çıkarılarak yerine TC. Merkez Bankasının kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranında kelimelerinin yazılmasına kararın değiştirilmiş bu şekli ile düzeltilerek ONANMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 08.06.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy