(818 S. K. m.360, 364)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, tazminat istemiyle açılmış, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Taraflar arasındaki sözleşmeye göre işin bitiş tarihi 31.10.1996 kabul edilmiştir. Davacı iş sahibi eksik işler nedeniyle 10.5.2000 tarihinde mahkemeye başvurarak tespit yaptırmış, daha sonra bu davayı açmıştır. Tespit dosyasında rapor hazırlayan bilirkişiden tespit tarihine göre alınan fiyat belirtir rapora dayanılarak dava kabul edilmiştir. İşin bitiş tarihi ile tespit tarihi arasında çok uzun süre geçmiştir. Davacı iş sahibi makul süre içerisinde tespit yaptırıp dava açmadığından zararın artmasına neden olmuştur. İşin bitiş tarihine makul bekleme süresi eklenmek suretiyle bulunacak tarih itibariyle bilirkişiden ek rapor alınıp, eksik iş bedellerinin bu tarih itibariyle belirlenmesi ve buna göre karar oluşturulması gerekir. Ayrıca davalı yüklenici iş bedelinin eksik ödendiğini savunduğuna göre, davacı tarafından yabancı para ile yapılan ödemelerin, ödeme tarihi itibariyle Türk Lirası karşılıklarının araştırılıp belirlenmesi, eksik ödeme olup olmadığının ortaya çıkarılması, davacı tarafından eksik bırakılmış ödeme varsa, bu miktarın da dikkate alınması zorunludur.
Mahkemece tespit tarihine göre değerlendirme yapan bilirkişi raporuna bağlı kalınarak ve eksik ödeme olup olmadığı araştırılmadan, davanın yazılı şekilde kabulü doğru olmamış, kararın bozulması gerekli görülmüştür.
Sonuç: Yukarıda birinci bentte yazılı nedenlerle sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bent uyarınca kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 25.10.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy