(818 S. K. m. 355)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davada BK.nun 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinin bir türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan 14.020 ABD Doların kira tazminatının tahsili talep edilmiş, mahkemece 1080 Doların karar tarihindeki karşılığı olan 1.658,88 YTL.nin tahsili cihetine gidilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Davada kira tazminatının Dolar olarak tahsiline karar verilmesi talep edilmiştir. Taraflar arasındaki 18.04.2001 tarihli ek sözleşmenin 7. maddesinde kira tazminatının Dolar cinsinden ödeneceği kararlaştırılmıştır. Bu nedenle BK.nun 89. maddesi uyarınca davacının döviz cinsinden kira bedeli talep etme hakkı bulunduğundan, mahkemece de hesaplanan bedelin döviz cinsinden hüküm altına alınması gerekir. Aksi düşüncelerle dövizin karar tarihindeki Yeni Türk Lirası karşılığına hükmedilmiş olması doğru olmamıştır. Kararın bu nedenle bozulması gerekir ise de, mahkemece yapılan hatanın düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın HUMK. nun 438/VII. maddesi gereğince düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalının tüm, davacının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca davacının temyiz itirazlarının kabulü ile kararın hüküm fıkrasının ilk bendinin ilk satırında bulunan
karar tarihi itibariyle YTL karşılığı 1.658,88 YTL.nin karar tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte
ifadesinin karar metninden çıkartılarak, yerine
3095 sayılı Yasa'nın 4/a maddesi gereğince Devlet Bankalarının Dolar cinsinden açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranıyla birlikte
ifadesinin yazılmasına ve kararın değiştirilmiş bu şekliyle düzeltilerek ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 0,90 YTL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan, bakiye 50,50 YTL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 25.12.2007 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy