(1086 S. K. m. 284)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava eser sözleşmesinin ayıplı ifası nedeniyle ayıplı imalatın sökülmesi ve ödenen bedelin iadesi istemlerine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2- Dava ve cevap dilekçesine göre yanlar arasındaki 07.02.2005 tarihli sözleşmenin iki adet balkonun alüminyum ve camla kapatılması için düzenlendiği anlaşılmaktadır. Davacı bunlardan yatak odası balkonu imalatında herhangi bir sorun bulunmadığını, mutfak balkonunun ayıplı imal edildiğini ileri sürerek sökülmesi ve bedelinin iadesini talep etmiştir. Mahkemece de ayıplı olduğu iddia olunan mutfak balkonundaki kapama sisteminde inceleme yapılarak bilirkişi kurulundan rapor ve ek rapor alınmış, ancak tüm imalatın sökülerek kaldırılmasına ve sözleşme bedelinin tamamının istirdadına karar verilmiştir. Davacı yanca sadece mutfak balkonu ile ilgili talepte bulunularak dava açıldığından mahkemece bilirkişi kurulundan alınacak ek raporla kabule icbar edilemeyecek derecede ayıplı olduğu anlaşılan mutfak balkonunda yapılan imalat için ödenen bedel saptanarak, mutfak balkonuna yapılan ayıplı imalatın sökülerek davalıya iadesine ve bu imalat için saptanacak iş bedelinin davacıya ödetilmesine karar verilmesi gerekirken yanlış değerlendirme sonucu talep aşılmak sureti ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 15.01.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy