(2004 S. K. m. 194)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı Müflis Bülent Eyilik adına İflas İdaresi vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Taraflar arasındaki uyuşmazlık 02.12.1993 tarihli kat karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden kaynaklanmış olup, davacı eser sahibi, davalı yüklenicidir. Dava da, inşaatın süresinde teslim edilmemesi sebebi ile ve daha önce açılan davalarda 05.09.2002 tarihine kadar geçen dönem için gerçekleşen gecikme alacağına hükmedildiği ileri sürülerek 05.09.2002 ile 31.03.2004 tarihleri arasındaki gecikme alacağının tahsili talep edilmiş, mahkemece davanın kısmen kabule dair verilen karar davalı iflas idaresi vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki bilgilerden, mahkemece alacağın tahsiline karar verilmesinden sonra 20.12.2005 tarihi itibariyle davalının iflasına karar verildiği ve aynı tarihte iflasın açıldığı anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere İİK.nun 194. maddesi uyarınca iflasın açılmasından sonra acele haller müstesna olmak üzere müflisin davacı ve davalı olduğu hukuk davalarının durması ve alacaklıların ikinci toplanmasından 10 gün sonra davaya devam olunması gerekir. Bu nedenle mahkemece ikinci alacaklılar toplantısı yapılmamış ise ikinci toplantının yapılmasının beklenip 10 gün sonrasına kadar davanın durdurulması, ikinci alacaklılar toplantısının yapıldığı ve 10 günlük sürenin geçtiğinin saptanması halinde ise dava konusu edilen alacağın iflas masasına kaydının yapılıp yapılmadığı, kaydı yapılmış ise konusu kalmayan davanın reddine karar verilmesi, alacak kaydı yapılmamış veya itiraza uğramış ise davaya devam ile oluşacak sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken bu hususlar üzerinde durulmadan davanın kısmen kabul edilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 28.04.2008 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy