(818 S. K. m. 355) (1086 S. K. m. 284)
Dava ve Karar: Yukarıda gün ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içerisinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Dava, eser sözleşmesi nedeniyle fazla ödenen bedelin geri alınması ile müsbet zararların tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda davanın kısmen kabulüne dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Dairemizin hükmüne uyulan bozma ilamında uzman bilirkişi aracılığıyla yerinde keşif yapılarak yüklenicinin işten el çektiği tarihte yapılan işin oranının bütün işe göre saptanarak bu oranın götürü bedele uygulanması, bulunacak miktarın ödenen miktardan düşülerek iş bedeli ve fazla ödemenin tespiti ve dava konusu senet hakkında menfi tesbit istemi hususunda karar verilmesi gereğine işaret edilmiş, mahkemece bozmaya uyulmakla birlikte bozma gereğince işlem yapılmamıştır. Bozmaya uyulmakla bozmada belirtilen hususlar lehine olan taraf için usulü kazanılmış hak oluşturacağından mahkemece bozma gereğince inceleme yapılması zorunludur. Bu halde mahkemece mahallinde inceleme yapan ve son raporu veren bilirkişiden alınacak ek raporla davalı yüklenicinin işten el çektiği gün itibariyle yaptığı imalatların varsa nefaset farkları da düşülerek sözleşmede kararlaştırılan bütün işlere göre gerçekleştirme oranının hesaplattırılması, bulunacak bu oranın da kararlaştırılan 13.540,00 TL götürü bedeli uygulanmak suretiyle yüklenicinin hakettiği iş bedelinin saptanması, bu biçimde bulunacak hakedilen iş bedelinin de davacının ödediği uyuşmazlık konusu olmayan 9.000,00 TL'den düşülmek suretiyle fazla ödeme miktarının tespiti ve dava konusu bonodan dolayı davacının borcu bulunup bulunmadığının değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmesi gerekirken bozmada açıklanan bu hususlar dikkate alınmadan hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibar edilerek yazılı biçimde hüküm tesisi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan sebeplerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istem halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 08.03.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy