(818 S. K. m. 355)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, yanlar arasında imzalanan sözleşmenin 14.06.1999 tarihinde feshedilmesi sebebiyle davalı yüklenici tarafından eksik bırakılan imalatın başka bir yükleniciye tamamlattırılması sonucu oluşan fiyat farkı vs. alacağın tahsili istemiyle açılmış, mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
2- Dosyadaki bilgilerden davalı yüklenici tarafından Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 1999/648 Esas 2000/149 Karar sayılı dosyada avans teminat mektubunun bir bölümünün iadesi için yapılan icra takibine vaki itirazın kısmen kabulüne karar verildiği ve 5.530,00 TL'nin yükleniciye iade edildiği anlaşılmaktadır. Eldeki davada da bu husus gözetilmeden davacı alacağından aynı miktar düşülmek suretiyle mükerrer tenzilat yapılmasına gidilmesi doğru olmamıştır. Mahkemece hüküm altına alınan alacağa 5.530,00 TL'nin daha eklenerek davanın sonuçlandırılması gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmadığından kararın bozulması uygun bulunmuştur.
Sonuç: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent gereğince kabulü ile hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya verilmesine, 11.07.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy