(2004 S. K. m. 72)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Dava, borçlu olmadığının tespiti ve Aydın Vakıfbank Şubesine ait 30.09.2008 keşide tarihli 135.900,00 TL bedelli çekin iptali istemleriyle açılmış, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı Belediye vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında 02.11.1994 tarihli ve buna ek olarak 07.06.2002 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmeleri imzalanmıştır. Söz konusu sözleşmeler noterde düzenleme şeklinde yapılmamış ise de, arsa sahibi Belediye tarafından yüklenici kooperatife tapuda pay devri yapıldığından, sözleşmeler tarafları bağlayıcı nitelik kazanmıştır.
Davalı Belediye tarafından davacı kooperatiften otopark katılım ücreti istenmesi üzerine, davacı kooperatif tarafından davalı Belediye'ye Aydın Vakıfbank Şubesi'ne ait 30.09.2008 keşide tarihli 135.900,00 TL bedelli çekin verildiği anlaşılmıştır.
Mahkemece İnşaat Mühendisi M. Ü.'in 22.11.2010 tarihli raporu da dayanak yapılarak, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Taraflar arasındaki 07.06.2002 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesinin 3. maddesinde arsa sahibi Belediye ile yüklenici kooperatife düşecek yerlerin taksimi yapılmıştır. Bu taksim şekline göre, yapılan binanın 2. bodrum katındaki ve 1. bodrum katındaki otoparkların kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği arsa sahibi Belediye'nin payına düşen yerler olduğu anlaşılmaktadır. Davalı Belediye'nin otopark katılım ücreti olarak davacı kooperatiften bedel istemesi üzerine, davaya dayanak yapılan 1 adet çek kooperatif tarafından davalı Belediye'ye kendi rızasıyla herhangi bir zorlama olmadan verilmiştir.
Yapılan binanın 2. ve 1. bodrum katlarındaki otoparkların ortak yer olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Bu otoparklar davalı Belediye'ye kat karşılığı inşaat sözleşmesi gereği payı karşılığı verilmiştir. Davalı Belediye'nin davacı kooperatiften otopark katılım payı istemesinde bir uygunsuzluk bulunmamaktadır. Davacı kooperatif de istem üzerine çeki rızası ile davalı Belediye'ye verdiğine göre davanın reddi gerekirken, davanın niteliğine ve taraflar arasındaki sözleşmeye uygun olmayan bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmamış, kararın bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davalı Belediye yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 20.02.2012 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy