(3402 S. K. m. 13)
Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Kadastro sırasında 136 ada 287 parsel sayılı 9.754.009,45 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan hali yerlerden olması nedeniyle davalı Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı Harun A., yasal süresi içinde irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak tahmini 20 dönümlük kısma yönelik dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne ve çekişmeli parselin fen bilirkişi raporunda D, E ve F harfleriyle gösterilen taşınmaz içerisindeki 20 dönümlük kısmın davacı Harun Aydın adına tesciline, miktar fazlasının davalı Hazine adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece zilyetlikle iktisap şartlarının oluştuğu kabul edilerek hüküm kurulmuş ise de, mahkemenin kabulü dosya içeriği ve toplanan delillere uygun düşmemektedir. Çekişmeli taşınmazın çok küçük bir bölümünün eski tarihlerde tarım arazisi olarak kullanıldığı, daha sonra kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Zilyetliğin iktisap sağlaması için ekonomik amaca uygun olması gerekir. Arazinin eğimi ve toprak yapısı dikkate alındığında iktisap sağlayıcı zilyetliğin oluştuğunu kabul mümkün bulunmamaktadır. Hal böyle olunca, davanın reddine ve taşınmazın tamamının Hazine adına tescili gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir. Temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bu nedenle BOZULMASINA, 20.02.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy