(3402 S. K. m. 14)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Karar: Kadastro sırasında 170 ada 123 parsel sayılı 27025.34 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz aynı yer 21 parsele uygulanan vergi kaydı miktar fazlası olarak davalı Hazine adına tespit edilmiştir. Davacı Osman, yasal süresi içinde irsen intikal, vergi kaydı ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak Mustafa mirasçıları adına tescili istemi ile dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne ve çekişmeli parselin muris Mustafa mirasçıları adlarına iştirak halinde mülkiyet şeklinde tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı tarafın dayandığı vergi kaydının dava dışı 13, 19, 20, 21, 22 ve 106 sayılı parsellere revizyon gördüğü, dava konusu parselle birlikte bu davanın kapsamında bulunmayan 120 ila 125 sayılı parsellerin ise kayıt miktar fazlası olması sebebiyle kesildiği belirlenmiştir. Kadastro tutanağında işaret olunan ve davacı tarafın dayandığı vergi kaydının Mustan, Kadir, Eşe, Cemile, Fatma, Veli, Hüseyin, Ali ve Selvi adlarına kayıtlı bulunduğu, vergi kayıt malikleri arasında taşınmazın 1940 yılında paylaşıldığı, taşınmazların tarım arazisi olduğu ve paylaşıma uygun olarak kullanıldığı dosya içeriğinden anlaşılmaktadır. Paylaşım dikkate alınmasa dahi malik sayısı dikkate alındığında miktar sınırlamasının aşılmadığı ve 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 14. maddesinde öngörülen zilyetlikle iktisap şartlarının davacı taraf yararına gerçekleştiği sonucuna varılmaktadır.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi ile sonucu itibari ile doğru olan hükmün ONANMASINA, 26.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy