MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kullanım kadastrosu sırasında Akçaşehir Köyü çalışma alanında bulunan 106 ada 13 parsel sayılı 7541,21 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, beyanlar hanesinde 6831 sayılı Yasa'nın 2/B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkarıldığı, bu taşınmaz ve üzerindeki zeytin ağaçlarının İbrahim oğlu ...'a ait ve kullanımında olduğu şerhi verilerek, tarla niteliği ile Hazine adına tespit edilmiştir. Davacı ..., çekişmeli taşınmazın beyanlar hanesinde "..." olarak hatalı gösterilen isim ve soyisminin düzeltilmesi istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda verilen önceki tarihli hükmün, yasal hasım Hazineye husumetin yaygınlaştırılması gereğine değinilerek taraf teşkili yönünden bozulması üzerine bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, Tapu Müdürlüğü aleyhine açılan davanın husumet nedeniyle reddine; 106 ada 13 parsel sayılı taşınmazın beyanlar hanesinin "kullanıcısı ve üzerindeki zeytin ağaçlarının sahibi İbrahim kızı ..." şeklinde düzeltilerek kadastro tespitinin iptali ile davacı ... adına tapuya tesciline karar verilmiş; hüküm, Hazine vekili tarafından tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, 3402 sayılı Yasa'nın 5831 sayılı Yasa ile eklenen Ek 4/1. maddesi uyarınca yapılan kullanım kadastrosu tespitine itiraz niteliğinde olup; davacı tutanağın beyanlar hanesindeki isminin yanlış yazıldığını ileri sürerek, isminin düzeltilmesi istemiyle açmıştır. Davacının taşınmazın mülkiyetine yönelik bir talebi de bulunmadığına göre, dava konusu taşınmazın tespitte olduğu gibi Hazine adına tapuya tesciline, beyanlar hanesine 6831 sayılı Yasa'nın 2/B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkarıldığı, taşınmazın davacının kullanımında olduğu şerhinin verilmesi ile yetinilmesi gerekirken; talep aşılmak suretiyle kadastro tespit tutanağının iptaline ve davacı adına tapuya tesciline karar verilmesi isabetsiz olup, davalı Hazinenin temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 03.12.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy