MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın onanmasına ilişkin yukarda belirtilen ilamın karar düzeltme yolu ile incelenmesi .... vd. tarafından süresinde istenilmekle; inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro sonucunda .... Mahallesi çalışma alanında bulunan 124 ada 20 parsel sayılı 324.71 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz davalıların miras bırakanı ... ve müşterekleri adına tespit ve tescil edilmiştir. Davacılar, .... ve arkadaşları murisleri....tarafından davalıların murisi....'un payının satın alındığını öne sürerek kadastrodan önceki sebeplere dayalı olarak dava açmışlardır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kesin hüküm nedeniyle reddine karar verilmiş; hüküm, davacılar vekili tarafından temyiz edilmiş, temyiz incelemesi sonucunda Dairemizin 19.12.2013 tarih, 2013/13125 -13006 sayılı kararı ile hükmün onanmasına karar verilmiştir.
Dosya içeriğine, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin sair karar düzeltme itirazları yerinde değildir. Ancak, davacıların murisi tarafından aynı iddia ve sebeplerle davalıların murisine karşı 1991 yılında dava açıldığı, Asliye Hukuk Mahkemesince usulden reddine karar verildiği ve kesinleştiği anlaşılmakla taraflar arasında maddi anlamda kesin hüküm oluşturmayacağı ancak eldeki dava yönüyle kadastro tespitinin kesinleştiği 1971 tarihi ile 19.01.2012 dava tarihi arasında 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 12/3. maddesinde öngörülen on yıllık hak düşürücü sürenin geçirildiği nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmakla hükmün gerekçesinin düzeltilerek onanmasına karar verilmesi gerekirken yanlışlıkla onandığı anlaşıldığından, davacı vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 11.12.2013 tarih, 2013/10620-12363 sayılı onama kararının kaldırılmasına, gerekçenin bu şekilde DÜZELTİLEREK sonucu itibariyle doğru olan hükmün ONANMASINA, peşin yatırılan karar düzeltme harcının talep halinde düzeltme isteminde bulunana iadesine, 14.10.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy