(2004 S. K. m. 334, 349/5) (765 S. K. m. 102/5, 104/2) (5237 S. K. m. 66, 67)
Dava: Konkordatoda yetkili kişileri hataya düşürmek suçundan sanık Ahmet Nevzat Güven hakkındaki davada müştekinin şikayet hakkının düşürülmesine, bilahare müşteki vekilinin eski hale getirme talebinin reddine dair mahkeme kararının bozulmasına ve zamanaşımı nedeni ile davanın ortadan kaldırılmasına dair ilamın karar düzeltme yolu ile incelenmesi yasal süresi içerisinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca istenilmiş olmakla, dosyası incelendi.
Karar: İİK.nun 334. maddesinde öngörülen cezanın nev'i ve miktarına göre TCK.nun 102/5. maddesi uyarınca atılı suçun 2 yıllık ve TCK.nun 104. maddesine göre 3 yıllık dava zamanaşımı süresine tabi olduğu ve inceleme tarihinde bu süre gerçekleşmediğinden CMUK.nun 322/5. maddesi uyarınca karar düzeltme talebinin kabulü ile Daire hükmünün ortadan kaldırılması ve şikayetçi vekilinin temyizi hususunda esastan inceleme yapılması istenilmiş olmakla GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi yerinde görülmekle CMUK.nun 322. maddesi uyarınca kabulü ile Dairemizin 20.2.2003 gün ve 2003/406 esas, 2003/558 sayılı ilamının kaldırılmasına,
2- Mahkemenin gerekçeli karar başlığında suçun mal beyanında bulunmamak suçu olarak yazılmasının sehve dayalı olduğu, sanık hakkındaki şikayetin konkordatoda yetkili kişileri hataya düşürmek suçuna yönelik olup, bu suçtan yargılamanın yapıldığı, bu suçun İİK.nun 334. maddesinde öngörülen cezanın nev'i ve miktarına göre TCK.nun 102/5. maddesi gereğince 2 yıllık dava zamanaşımı süresine, TCK.nun 104/2. maddesine göre de 3 yıllık uzayan dava zamanaşımı süresine tabi olduğu, sanığın savunmasının tespit edildiği 26.4.2001 tarihli celse itibariyle dava zamanaşımı süresinin gerçekleşmediği belirlenmiştir. Yerel Mahkemesince duruşmanın bırakıldığı 13.3.2002 günü müşteki vekili ve müştekinin duruşmaya katılmaması nedeniyle İİK.nun 349/5. maddesi uyarınca düşme kararı verilmiştir. Duruşma defterinin onaylı suretinin incelenmesinden de müşteki vekilinin duruşmanın 14.3.2002 gününe bırakıldığı ve gününden önce 13.3.2002 gününde duruşmanın yapıldığına dair itirazın yerinde olmadığı belirlenmiştir.
Sonuç: Mahkemece gününde yapılan yargılamaya müşteki veya vekilinin katılmaması nedeniyle İİK.nun 349. maddesi uyarınca düşme kararı verilmiş olması doğru bulunduğundan temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün istem gibi ONANMASINA, 16.3.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy