(6831 S. K. m. 10)
Dava: Taraflar arasında genel kadastro ile oluşan tapunun, tapu kaydına dayanarak açılan iptali davası sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi süresinde duruşmalı olarak istenmiştir. Yargıtay duruşması için gerekli tebligat giderlerinin ödenmemesi nedeniyle duruşma isteminin reddine, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildi. İnceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu. GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Karar: 1940 yılında yapılan orman kadastro çalışmalarında orman tahdidi içinde kalıp 1979 yılında 6831 sayılı Yasa'nın 1744 sayılı Yasa'yla değişik 2.maddesi uyarınca Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmaz 1986 yılında 1605 parsel numarasıyla Hazine adına tapuya tespit ve tescil edilmiştir. Davacı, tapu kaydına dayanarak tapu iptal ve tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Sonuç: Nizalı taşınmazın 1940 yılında orman tahdidi içine alındığı, 1979 yılında 1744 sayılı Yasa'nın uygulanması sonucu Hazine adına orman tahdidi dışına çıkarıldığı ve Hazine adına 4.9.1986 tarihinde 1605 parsel numarasıyla tapu oluştuğu, bu davanın ise 18.2.2000 tarihinde açıldığı, 6831 sayılı Yasa'nın 10.maddesinde öngörülen 10 yıllık hak düşürücü sürenin dolduğu anlaşıldığından sonucu itibariyle davanın reddine ilişkin karar doğru bulunmakla temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 20.11.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy