(3402 S. K. m. 14, 16/B-D)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Karar: Kadastro sırasında 102 ada 71 parsel sayılı 17868.92 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz dava dışı 102 ada 5 parsele uygulanan kayıt miktar fazlası olarak mer'a vasfı ile orta malı olarak tespit edilmiştir. Davacılar, yasal süresi içinde taşınmazın 5 parselin devamı olduğu ve zilyetliklerinde bulunduğu iddiasına dayanarak dava açmışlardır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne ve çekişmeli parselin davacılar adlarına hisseleri oranında tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece yapılan inceleme ve araştırma hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır. Nizalı taşınmazın batısında eylemli durumda orman bulunmaktadır. Davalı olarak belirlenen 5 numaralı parselin doğusu da eylemli durumda orman ile çevrili bulunduğu anlaşılmaktadır. Bir yerin orman tahdit haritası kapsamında kalıp kalmadığının ve orman sayılan yerlerden olup olmadığının tespiti serbest çalışan uzman orman bilirkişileri marifeti ile yapılır. Mahkemece bu yön dikkate alınarak uzman orman bilirkişi heyetinden rapor alınmadan hüküm kurulmuştur. Ayrıca, davalı olduğu gösterilen 5 numaralı parselin tutanak aslı bulunmamış ve hakkında bir hüküm kurulmamıştır. Tutanakta taşınmazın mer'adan açıldığı kabul edildiğine göre mer'a yönünden de yöntemine uygun şekilde bir araştırma yapılmamıştır. Eksik inceleme ile hüküm kurulamaz. Bu itibarla orman tahdit ve mazbatalarının bulunduğu yerden celp edilmesi, kesinleşip kesinleşmediğinin belirlenmesi, uzman orman bilirkişi marifeti ile yerine uygulanması, harita ve mazbatanın bulunmaması, halinde taşınmazların orman sayılan yerlerden olup olmadığının araştırılması, aynı şekilde usulüne uygun şekilde mer'a araştırması yapılması, zilyetliğin başlangıç tarihi, süresi ve sürdürülüş biçiminin zilyetlik tanıklarından sorulup saptanması ve sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekir.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA 8.12.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy